Евра – дипломат, полиглот и философ в съблекалнята

Патрис Евра се превърна бързо в една от знаковите фигури в съблекалнята на Ювентус, а който го познава отлизо не се изненадва от този факт. Французинът бе такъв и дълги години в Манчестър Юнайтед, където се радваше на специалното внимание на сър Алекс Фъргюсън. Ето какво разказва самият Евра за раздялата си със специалиста: „Повика ме в офиса си и ми съобщи, че си тръгва. След това каза: Пат, ще ти кажа нещо много важно. Има двама играчи в този отбор, които ще станат големи треньори – единият е Раян Гигс (сегашният помощник-треньор на Ван Гаал), другият си ти. Ти разбираш играта, знаеш как да говориш с хората, имаш лидерски качества. Повярвай ми, трябва да почнеш обучение за треньорската професия. Така реших да започна да уча за треньор още по време на престоя си в Манчестър…“.

Самият Фъргюсън, който по принцип трудно се изказва ласкаво за когото и да било, споделя: „Мисля, че мога да се похваля с факта, че имам добра памет и добър ум, но какво да кажа за Патрис Евра? Той говори спокойно пет езика и винаги помага в съблекалнята. Златно момче е, баща му е бивш дипломат и това му се е отразило“. Неслучайно именно Евра е бил избран от сър Алекс, за да убеди младия Погба да остане в Манчестър. Патрис е говорил няколко пъти с Пол, но въпреки убедителните му думи, не е успял да го накара да остане (разказвайки в последствие и за сълзи в очите на младия францизин, който е бил доста несигурен относно трансфера си). Все пак при деликатна ситуация в съблекалнята Евра е бил човекът, към когото Фъргюсън се е обръщал.

Ролята на лидер определено не е нова за Евра и той се е учил с годините от легенди като Кийн, Скоулс, Гигс и самия Фъргюсън. След трансфера си в Ювентус той се отличи с интелигентност, без да показва никаква арогантност от минала слава. Запомнящо се е изказването му на почивката на мача Реал – Ювентус миналата година, с което вдъхва допълнителна увереност на по-младите си съотборници. И в това критично начало на сезона Патрис е един най-важните хора в съблекалнята и пред камерите, а бавно се превръща и в идол на феновете. Преди да пристигне в Торино той бе заявил: „В Юве няма да бъде лесно, но мисля, че манталитетът им е много сходен на моя“. Договорът на левия бек изтича през лятото и Марота и Паратичи обмислят подновяването му. А дори и това да не стане, бихме ги посъветвали да не изпускат Патрис от очи – все пак сър Алекс му предсказва бляскаво бъдеще в треньорската кариера…

Източник: Tuttosport.com

Коментари