Алегри: „Надявам се да остана в Ювентус дълго време“

Интервю на журналиста Антонио Барила:

Сложен старт, красив завършек…

Да, много трудно начало, но аз никога не спрях да вярвам в този Ювентус. Във футбола, както и в живота, има различни категории. Ако няма такива, то клубовете нямаше да купуват играчи за по 100 милиона евро.

Миналото лято Тевес искаше да се върне в Аржентина, Пирло искаше ново преживяване и отиде в Америка, а Видал сам избра да отиде в Байерн М. Но това не бяха единствените, които напуснаха: Сторари, Пепе, Йоренте и Огбона също бяха част от този шампионски колектив. Ние ги заменихме с млади и талантливи момчета, но беше ясно, че е необходимо време и търпение, за да свикнат и да се аклиматизират в Ювентус. Беше повече от ясно, че Дибала има потенциала да стане един от най-добрите в света, но в Палермо е различно, защото тогава той играеше по една среща на седмица. В първите няколко седмици от сезона Дибала не беше готов да покаже всичко, на което е способен. Той се нуждаеше от време, за да свикне с атмосферата в Ювентус.

Никога не съм очаквал, че може да направим 25 победи от 26 мача, но въпреки това бях сигурен, че Ювентус ще се завърне на върха. След думите на Буфон ние решихме да действаме стъпка по стъпка. Казах на играчите да не гледат класирането, а да играят мач за мач.

Видяхме един по-изнервен Макс

Имаше моменти, в които трябваше да предам спокойствие и такива, в които показах ярост. Бях много разгневен срещу Карпи. Тогава поставихме на риск нашата добра форма и възможността да се завърнем в челото. Момчетата разбраха, че можеше да ни струва много скъпо.

Изключително много обичам да имам прекрасни отношения с играчите, но това не означава близки отношения като приятели.

Ние имаме най-добрите защитници на света: Бонучи, Киелини и Бардзали. Нека не забравяме и Касерес, който е на същото ниво. Ругани значително подобри играта си и бъдещето е пред него.

И с Буфон на вратата имате стена, а пред него друга стена. 

Джиджи е просто необикновен.

Какво ще кажете за Манджукич, Погба, Алекс Сандро? 

Манджукич има различен подход и играе така, както само няколко души го могат. Погба?! Той може да стане номер 1 в света. Той е на 23 години, така че сега или след време ще видим. Алекс Сандро взе участие в много важни срещи през сезона, но и той също така се нуждаеше от време, за да свикне в клуба след трансфера му от Порто. Той може да се превърне в един от най-силните защитници в света.

Какви са очакванията Ви за трансферното лято?

Ще бъде трудна задача да подобрим този отбор, защото играчите, които могат да го направят са няколко. Тези, които дойдат, трябва да бъдат качествени и достойни да носят екипа на Ювентус. Също така съм уверен, че този отбор може да се подобри още повече.

Целите за следващия сезон?

Основната цел е да спечелим шесто поредно скудето. Ще бъде легендарно, но определено няма да е лесно.

Другата ни цел е Шампионската лига, която вече не е голям мираж. Ние може да играем наравно с някои от най-добрите отбори в Европа, но резултатите са свързани с много фактори. За да останем на едно ниво с най-добрите, ние трябва да бъдем организиран клуб като сега, с подготвени професионалисти, предвид различните икономическите различия.

Вашето бъдеще?

Моето бъдеще е тук. В Ювентус съм много щастлив и споделям визията на клуба. Ние току-що започнахме нов цикъл. Чувствам се прекрасно в Италия и се надявам да остана дълго време в Ювентус. Може би на по-късен етап бих работил някъде в чужбина, но най-голямото ми желание и мечта е един ден да ръководя националния тим на Италия. Да бъде треньор на „адзурите“ би ме накарало да се почувствам невероятно горд. Не мога да разбера как в определени моменти националният отбор може да бъде пренебрегван.

Вярно ли е, че сте бил близо до националния отбор преди да се присъедините към Ювентус преди 2 години?

Аз бях един от кандидатите, но след това от Ювентус ме потърсиха.

Бяхте ли близо до подписване с Челси?

Никога. Още в средата на февруари, аз и ръководството на Ювентус, стигнахме до решение да продължим да работим съвместно.

Коментари