Аниели: „Най-трудното решение, което съм взимал, от както съм в Юве“

Аниели сподели, че е усетил тъга при осъзнаването, че това е може би най-добрия момент, да се сложи край на една от най-невероятните ери в историята на Ювентус.

Президентът на Ювентус Андреа Аниели даде съвместна пресконференция с Масимилиано Алегри. Вчера беше обявено, че Алегри няма да продължи да бъде треньор на торинския гранд след края на сезона. Аниели призна, че раздялата с тосканския специалист е най-трудното решение, което е взимал през престоя си начело на Юве.

Няма да отговарям на нито един въпрос относно следващия треньор на Ювентус.

Тук съм да отпразнуваме Макс – човек, който написа история за Ювентус. Преди него, когато хората говореха за спечелени пет поредни титли на Италия, се споменаваше периода през 30-те години на миналия век и Едоардо Аниели. Макс постигна сам същото като треньор.

Спомням си през май 2013г. заедно с Фабио Паратичи бяхме в Лондон. Очаквахме финала в Шампионската лига между Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд. Докато си стояхме в колата, Алегри излезе от хотела в близост до нас. Посочих го на Фабио и казах, че това ще е следващия треньор на Ювентус. Трябваше да изчакаме 14 месеца, до знаменатия 16 юли 2014г., когато прие да стане наставник на Юве, независимо от масовите протести. Докато се придвижвахме към стадиона, бяхме предупредени, че ни очаква голяма тълпа. Шофьорът искаше да влезем през заден вход, но аз настоях да минем през централната порта, защото нямаше никаква причина да се крием или пък да се срамуваме от нещо. Необходим е огромен кураж да поемеш Юве на 16 юли и да спечелиш Скудетото, и да достигнеш финал в Шампионската лига през същия сезон.

Искам да потвърдя, че това бяха пет превъзходни години. Привързаност, уважение, приятелство, задружност, упорита работа и над всичко много, много, много победи. Преди всичко мисля, че намерих приятел, на когото мога да се доверя за много неща. В този момент, също така трябва да обмисля плановете за бъдещето на Ювентус. Когато този отбор се събере отново през юли, той отново ще започне подготовка с целите да печели, както в Италия, така и в Европа. Имам пълно доверение в Недвед, Паратичи и останалите наши директори, които са оперативните лидери на клуба.

След отпадането от Аякс от Шампионската лига Аниели заяви, че той иска Алегри да остане на поста си. Естествено президентът на клуба бе попитан какво се е променило след това негово изказване.

Прочетох разни неща през последните дни, но това, което заявих тогава, беше абсолютно искрено. С минаване на времето, ние всички обмисляхме и анализирахме различни ситуации. Не мога да отрека, че имаше тъга при осъзнаването, че това е може би най-добрия момент, да сложим край на една от най-невероятните ери в историята на Ювентус.

Това се случва, когато интелигентни хора погледнат и обсъдят дадена ситуация, и решат да сложат край докато са на върха, вместо да протакат нещата напред във времето. Макс беше директора на всичко това, диригента на оркестъра, така че искам да му подаря тази фанелка (на нея има номер 5, колкото са спечелените титли за Юве в Серия А под ръководството на Алегри и име „Единствен в историята“). Това, което той допринесе преди всичко е сърце.

Когато управляваш бизнес, трябва да взимаш правилните решения в правилния момент. Само времето ще покаже, дали сме взели правилно решени. Настрана от мненията извън клуба, вътре в него си има реалност. Когато някой влезе в бар и започне да коментира какво се случва в клуба, той никога не може да разбере всички неща, които се взимат под внимание и се обсъждат, ако не е част от кухнята. Решението назря с времето. Когато се изправиш пред определени проблеми, стана ясно, че това е правилно решение за доброто на всички замесени. Винаги единствено и само клуба взима решенията. Клубът си има своята история и никой не е незаменим в Ювентус – от мен чак до хората отговарящи за екипировката. В клуба има отговорност, която трябва да бъде носена в негов интерес.

Аниели бе попитам дали това е най-трудното решение, което е трябвало да взима през престоя си в Ювентус.

Да! Категорично. Поради всичко, което споменах… да.

източник: www.football-italia.net

снимка: www.juventus.com

Коментари