Клубовете от Серия А подписаха писмо против расизма

Вчера всички двадесет отбор от Серия А подписаха писмо, чрез което заявяват, че ще се борят усилено за изкореняване на проявите на расизъм по италианските терени. Този сезон вече имаше няколко подобни инцидента с Ромелу Лукаку, Марио Балотели и Далберт, които получиха отзвук в цял свят. Всичко това се случва след като през миналия сезон имаше такива случаи с Блез Матюиди, Мойс Кийн и Калиду Кулибали. Ето и пълният текст на писмото.

Отворено писмо до всички, които обичат италианския футбол

Ние трябва публично да признаем, че имаме сериозен проблем с расизма.

Това е проблем, за чието преодоляване не сме направили достатъчно през годините.

Кадри как играчи биват обиждани на расова основа по италианските футболни терени през този сезон бяха разпространени и обсъждани по целия свят като това ни посрами всички нас.

Нито един човек не трябва да бъде обект на расови обиди – във или извън футбола, като ние не можем да продължаваме да стоим безмълвни за този проблем или да чакаме той магически да изчезне.

По инициатива на клубовете през последните седмици бяха проведени позитивни разговори с Лега Серия А, Италианската футболна федерация и международни експерти как да се справим и изкореним този проблем от футбола.

Ние, долуподписаните клубове, сме обединени от нашето желание за сериозни промени като Лега Серия А заяви намерението си да е водач в този процес предоставяйки обширна и мощна анти-расистка политика в Серия А, по-сурови нови закони и регулации, както и план за обучение на участниците във футбола за бича на расизма.

Нямаме повече време за губене.

Сега трябва да действаме бързо, единно и целенасочено като призоваваме вас феновете да ни подкрепите в това жизнено важно начинание.

Искрено ваши,

Аталанта, Болоня, Бреша, Верона, Дженоа, Интер, Каляри, Лацио, Лече, Милан, Наполи, Парма, Рома, Сампдория, Сасуоло, СПАЛ, Торино, Удинезе, Фиорентина, Ювентус

източник и снимка: www.juventus.com

Коментари