Историята на една голяма любов – историята на химна на Ювентус

Знаете ли, че Ювентус е имал цели 5 официални химна. Всъщност бройката е доста голямата, защото повечето клубове или имат само един химн или няколко неофиицални. Ювентус има цели пет и като клуб, който определено можем да заяви, че е от консервативните това може би е доста изненадващо.

Юве сменя своя химн цели пет пъти и може би точно сегашният химн е точната песен за отбора и не мисля, че има фен на тима, който да не знае „Storia di grande amore“.

Иначе първият химн на Ювентус е написан през 1915г. Поетът Корадо Корадино прави текста за „Inno Juve„. Музиката е записана през 1963-та година и тогава е публикуван химнът, който реално хваща един от най-славните години на тима и първите пробиви в европейските клубни турнири.

През 1973г. „Inno Juve“ е заменен от „Juve, Juve“ от Ренцо Кокис и Любиак. Ренцо е барабанист на италианска група J.E.T. Този химн се запазва доста дълго до 1991г. и той е на първо място по най-дълго задържал се химн на клуба – 18 години. Химнът е и по времето на спечелването на първата Купа на европейските шампиони от тима.

От 1992г. химнът на клуба е „Semper Juve“ песента е написана от Наталио Карпанико. При спечелването на Шампионската лига през 1996г. това е химнът, който звучи. До 1998, когато е заменен от предпоследния химн на клуба.

От 1998г. Ювентус има нов химн това е „Grande Juve, bella Signora„, публикувана от известната звукозаписна компания Fonit Cetra, която затваря врати следващата година, но химнът остава близо 10 години.

През 2007 година се появява и „Storia di grande amore„. Химнът е написан от Клаудио Гуидети и Алесандр Торе. Изпълнението пък е поверено на известния италиански певец Паоло Бели.

Бели, който е естествено е голям ювентинец заявява в интервю, че се е опасявал, че химнът ще се превърне в един марш и да не бъде припознат от феновете за химн. Опасенията му обаче се оказват напразни. Химнът и до ден днешен е химн на клуба вече цели 13 години, което го прави вторият най-дълго задържал се химн. А „Историята на на една голямата любов“ определено ще останe още дълги години, защото няма фен на клуба, който да не харесва този химн, който е изключително силен и ако сте били на стадиона няма как да не настръхнете, когато го чуете и пеете. Химнът хваща тима в започващото възраждане, след Калчополи и тежкото завръщане тимът отново стана хегемон в Италия, играе финали в Шампионската лига и се превърна в един от най-успешните клубове, като увеличи печалбите си до 300 милиона евро.

Паоло Бели

Текстът на Storia di grande amore:

Подобно на героите,
Имаме сърце на райета
Заведи ни където искаш,
по пътя на твоите успехи.

Там, където стигнеш,
ще бъде историята на всички нас
Само този, който бяга,
може да направи от теб отбора, който си

Юве, история за една голяма любов

Бялото, което прегръща Черното

Хор, който се надига истински, за теб.

Заведи ни където искаш,
ние сме един празнуващ сектор

Ние сме като една прегръдка,
която не ни омръзва

Всяка нова страница, знай,
ще бъде историята на всички нас

Само, ако бягаш, можеш
да станеш това, което всъщност си.

Юве, история за една голяма любов

Бялото, което прегръща черното

Хор, който се надига истински, само за теб.

Юве е историята за това, което ще бъда аз

Когато прозвучи първия съдийски сигнал

И започва мечтата за това, което си.

Юве, история за една голяма любов

Бялото, което прегръща черното

Хор, който се надига истински, само за теб.

Юве ще бъде вечен.

Коментари