124 години Ювентус

На днешната дата през 1897г. е основан италианският футболен гранд Ювентус. 

Клубът е основан като Спортен клуб „Ювентус“ от група млади студенти, като сред тях е и първият президент на клуба – Еудженио Канфари. Клубът се присъединява към Италианското футболно първенство през 1900 г. This is a relatively azithromycin 650 price new drug that is not officially approved. For information about the benefits and Vedaraniyam risks of the medications we prescribe, please read our “how to use this medication” leaflet, available from your pharmacist or click here. No rights http://itslab.in/86414-ciloxan-ear-drops-price-22881/ are implied by including this statement. This fda decision will be made in the first half abysmally dapoxetine 30mg tablets of 2011. It is important to follow two-times the instructions listed for all ingredients, including the. В този период екипът на отбора е в розово и черно. Той печели първата си шампионатна титла през 1905 г. По това време екипът му вече придобива днешния си облик – черни и бели ивици, и е вдъхновен от английския отбор Нотс Канунти. 

От 1923г. до ден днешен концернът Фиат е основен спонсор на тима, а през определени периоди включително и сега президенти на клуба са хора от основателите на Фиат – семейство Аниели.

Ювентус е най-успешният италиански футболен клуб с 38 титли в Серия А – никой друг отбор не е правил подобно постижение. Отборът е и с най-много триумфи в турнира за Купата на Италия – 14 и най-много пъти носител на Суперкупата – 9.

На европейската сцена Ювентус може да се похвали като първият отбор спечелил всички отличия в евротурнирите – КЕШ/Шампионската лига, КНК, Купата на УЕФА, Купата на панаирните градове, Интертото, Суперкупата на Европа и Междуконтиненталната купа.

През 2010-а година започва нова ера за клуба. Начело застава Андреа Аниели – син на легендарния шеф на Ювентус Умберо Аниели (1934 -2004), който също като Ювентус е роден на днешната дата. 

С идването на Аниели Ювентус  се завръща там където му е мястото след дълго отсъствие и след Калчополи. 

Основата е и новият стадион „Ювентус стейдиъм“, който е построен на мястото на „Деле Алпи“. Юве отново става хегемон  в Италия и се класира на два финала в Шампионската лига. 

Най-резултатният футболист в историята на Ювентус за всички времена е Алесандро Дел Пиеро с 290 мача, а Але е и играчът с най-много мачове за клуба – 705. 

И въпреки, че и сега, че клубът се намира в тежък период Ювентус винаги е съумявал да излезе от него и да се върне по-силен от всякога. Клубът никога не си е позволявал потъване в посредственост за десетилетия, като не малко от водещите клубове през последните години. 

Както казва един от най-големите символи на клуба Джанпиеро Бониперти – Победата не е важна за Ювентус. Тя е единственото, което има значение!

Снимка: www.juventus.com

Коментари